JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
SERVICII >> INDUSTRII ALIMENTARE >> AUTENTICITATEA MIERII

AUTENTICITATEA MIERII

O noua metoda de detectare a fraudei

In ianuarie 2014*, membrii Parlamentului European au intocmit o lista de produse care prezinta cel mai mare risc de frauda alimentara. Mierea este inclusa in lista lor.

Cea mai frecventa frauda in miere este falsificarea, de obicei prin adaugarea de zahar. Cu toate acestea, exista si alte tipuri de falsificare, de exemplu: declaratia falsa de origine botanica sau geografica.

Trasabilitatea perfecta este, prin urmare, cruciala pentru miere si alte produse din stup pentru a asigura un sector apicol echitabil si durabil.

O metoda unica si fiabila

Laboratorul Eurofins din Nantes a dezvoltat o noua tehnica analitica pentru a testa diferite tipuri de miere. Dezvoltata ca parte a unui proiect de cercetare colaborativa, aceasta metoda imbunatateste semnificativ detectarea falsificarii.

Tehnica utilizata este profilarea Rezonantei Magnetice Nucleare (RMN) de inalta rezolutie. Aceasta este o tehnica inovatoare de mare capacitate, oferind o gama larga de informatii care sunt atat vizate (cuantificarea substantelor definite), cat si nevizate (identificand abaterile de la spectrele de referinta).

Aplicata mierii, aceasta metoda analitica poate simultan:

  • Detecta adaugarea de zaharuri exogene (din orice sursa: trestie, porumb, sfecla, grau, orez etc.)
  • Confirma originea vegetala a mierii declarate pe ambalajul produsului
  • Detecta diferitele nereguli, cum ar fi tratamentul termic excesiv (determinarea 5-HMF) sau fermentarea
  • Cuantifica zaharurile principale (glucoza, fructoza, zaharoza)

Avantajele Eurofins:

  • O performanta inovatoare si unica in comparatie cu alte metode analitice de pe piata: detectarea fraudei nu poate fi evitata prin utilizarea siropurilor de zahar fara "markeri" izotopici sau moleculari"
  • O amprenta spectrala globala care poate detecta atat falsificarea, cat si posibilele modificari, evitand astfel analize suplimentare
  • O analiza eficienta care necesita putina pregatire a probelor
  • Fiabilitate ridicata a rezultatelor, deoarece acestea sunt comparate cu baza de date globala de miere autentice
  • O metoda potrivita pentru toate tipurile de miere (miere din flori si nectar, mono sau poliflora)
  • Un laborator cu o experienta recunoscuta de 25 de ani in testarea autenticitatii alimentelor

Analize suplimentare

Pentru o monitorizare completa a produselor din miere, Eurofins ofera, de asemenea, teste pentru a verifica originea geografica a mierii (analiza multi-izotopica). Laboratoarele noastre au un portofoliu cuprinzator de tehnici analitice puternice pentru a ajuta clientii sa monitorizeze siguranta, compozitia, autenticitatea, originea, trasabilitatea si puritatea produselor alimentare.

*http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A7-2013-0434+0+DOC+PDF+V0//EN